Kadın Konulu Genel Yayın Yönetmeni
Suzan AYAR
GÜNEŞSİZ
YAŞAM OLUR MU?..
“Kadın
olmak zor bu coğrafyada” diye dilimize yerleşmiş bir cümle var ki; sadece
Türkiye’de kadına hayat zor diğer ülkelerde kadına hayat güllük gülistanlık
gibi bir mana çıkmasına sebep olur yanlış yere.
Evet zor
kadın olmak Türkiye’de. Bilinen ya da göz ardı edilen zorlukları burada
sıralamak niyetinde değilim; ama onca hakları Cumhuriyetle, hem de kendini medeni sınıfına sokan nice
ülkeden önce almış kadınımızın yıllar içinde yine ötelenip haklarının sembolik
düzeylerde kalması yadırganması gereken bir gelişme değil mi? Ya da her ağızda,
“kadın, çiçektir” , “cennet anaların ayağı altındadır” gibi muhteşem cümleler
dolaşırken; kadınlara karşı saygısızlıkların, taciz ve tecavüzlerin
yaygınlaşması, söz sahibi olabileceği yerlerden uzaklaştırılıp sesinin kısılması
ve kadına karşı suç sayılacak davranışlarda bulunanların yeterince
cezalandırılmamaları garip değil mi?
Hepimizin
yaşam sebebi bir kadın. Nasıl ki güneşsiz bir hayat söz konusu değilse, tüm
teknolojik ilerlemelere rağmen kadınsız üremek mümkün değil. Mümkün olsaydı
bile kadının anaçlığının ve estetiğinin el değmediği evlerin bile ne denli
yavan, ne denli katı, darmadağınık olduğunu görebilirken, toplumların ne hale
gelebileceğini düşünebiliyor musunuz?
Bundan
sonra bu köşenin başrolü KADIN. Burada Kadın’a
dair pek çok çalışma yer alacak. Kimi zaman bir ufacık pratik bilgi, kimi zaman
kadın yazarlarımızın eserlerinden alıntılar,
kimi zaman tarifler, kimi zaman öyküler, şiirler; kimi zaman inceleme ve makaleler,
fotoğraflar, bilgilendirmeler. Kimi zaman
dünya basınından seçmeler, kimi zaman farklı kadın hikayeleri. Kimi zaman bir,
kimi zaman birkaç çalışma ve daha nice güzellikler.
Adı
bilinmedik nice cevher çıkarmak niyetindeyim içimizden. Lütfen şiirlerinizi,
hikaye ve makalelerinizi gönderin. Okuyup paylaşılası olanları okuyucularla
buluşturalım. Dilin yetmediği yerde yardıma koşan, çektiğiniz birbirinden güzel
karelerle galerimizi oluşturalım.
Özellikle
farklı kadın hikayeleri çalışmaları için “Benim de söylemek istediklerim var”
ya da “yaşadıklarım herkese ders olsun -yol göstersin-“ diyen kadınlarımıza
kapımız sonuna kadar açık. İster siz anlatın; biz dinleyip kaleme alalım, ister
siz yazıya dökün biz seçip herkesle paylaşılmasını sağlayalım.
Nice güzel
paylaşımlarla hayatımızı zenginleştirmek dileğiyle. Hepimize mutlu günler
diliyor her birinize sevgi ve saygılarımı gönderiyorum…
***
Canan
YAMAN
http://misskekik.blogspot.com.tr/
KOLAY
ŞEKERPARE
İlk yemek
konulu paylaşımı “tatlı yitelim, tatlı konuşalım” diye düşünüp kolay şekerpare
tarifiyle başlayayım dedim. Şerbetli tatlılarda çok başarılı olmadığımı
düşünürdüm, ta ki bu tatlıya kadar. Meğer ölçüleri ile basit bir tarif ile işe
başlamam gerekiyormuş. Üstelik verdiğim ölçü ile 42 adet tatlı çıktı. Üstelik
yiyen herkesten tam not aldı. Bu tatlının hamurunda şeker yok. Bu tatlının
bir özelliği de şerbetini kaynatmaya gerek yok. Sadece verilen ölçüde şeker ve
suyu karıştırıp tatlıların üstüne döküyorsunuz o kadar.
Denemenizi şiddetle tavsiye ederim.
Malzemeler
Hamuru için:
1 Adet Yumurta
1 Çay Bardağı Sıvıyağ (Ben zeytinyağ kullanıyorum)
1 Çay Bardağı İrmik
1 Çay Bardağı Yoğurt
1 Adet Kabartma Tozu
2 Su bardağı Un
Tekrar ediyorum hamurunda şeker yok
Şerbet için:
2 Su Bardağı Şeker
2 Su Bardağı Su
Yapılışı
Denemenizi şiddetle tavsiye ederim.
Malzemeler
Hamuru için:
1 Adet Yumurta
1 Çay Bardağı Sıvıyağ (Ben zeytinyağ kullanıyorum)
1 Çay Bardağı İrmik
1 Çay Bardağı Yoğurt
1 Adet Kabartma Tozu
2 Su bardağı Un
Tekrar ediyorum hamurunda şeker yok
Şerbet için:
2 Su Bardağı Şeker
2 Su Bardağı Su
Yapılışı
Yumurta, zeytinyağ ve yoğurdu çırpın ve içine irmik, kabartma tozunu ve yavaş
yavaş unu ekleyin. Ele yapışmayan bir hamur yoğurun. Ceviz büyüklüğünde hatta
biraz daha küçük parçalar alıp top top yapın ve hafif üstüne bastırın. Yağlı
kağıt serdiğiniz tepsiye dizin. 160 derece de yakmadan hafif rengi dönünceye
kadar pişirin.
Diğer tarafta şerbeti için derin bir kapta şeker ve suyu karıştırın. İyice erisin. Fırından çıkarttığınız sıcak tatlıları şerbetin içine hemen atın. Alttakiler zaten hemen şekeri çekiyor. Bir beş dakika kadar sonra tek tek nazik bir şekilde alıp tepsiye tekrar dizin ve kalan şerbeti üstüne dökün. Bunu geceden yaparsanız sabaha kadar bütün şerbeti emmiş lokum kıvamında bir tatlınız oluyor.
Şimdiden afiyet olsun.
Diğer tarafta şerbeti için derin bir kapta şeker ve suyu karıştırın. İyice erisin. Fırından çıkarttığınız sıcak tatlıları şerbetin içine hemen atın. Alttakiler zaten hemen şekeri çekiyor. Bir beş dakika kadar sonra tek tek nazik bir şekilde alıp tepsiye tekrar dizin ve kalan şerbeti üstüne dökün. Bunu geceden yaparsanız sabaha kadar bütün şerbeti emmiş lokum kıvamında bir tatlınız oluyor.
Şimdiden afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder